Nuffnang

Tuesday, March 9, 2010

Roof Lamp

kali ini pulak cara nak pasang roof lamp kat kereta wira. biasa ramai yang guna roof lamp dari LANCER GSR tapi berbeza dengan roof lamp ni yang diambil dari model HONDA CRV... untuk nampak lain sikit tapi bentuk lebih kurang sama.



buat acuan terlebih dahulu pada kertas tebal. acuan tersebut perlu dibuat melalui belakang roof lamp supaya ngam dengan roof nanti



buat garisan ikut acuan tadi dan potong dengan cutter



dah siap potong, roof kereta wira biasa dibuat dari kerta tebal je



masukkan roof lamp dan di belakangnya kena letak besi nipis. lepas masuk hulurkan tangan melalui depan roof dan lipatkan besi supaya lekat kat siling tersebut.



wiring ada dua je iaitu merah untuk constant 12V
boleh ambik kat wire kunci color putih
dan hitam ground



dah siap...

terima kasih

8 comments:

  1. salam. lampu crv ni ada jual halfcut ?

    ReplyDelete
  2. dari model honda lain ada pakai lamp jenis ni
    try lah cari kat halfcut

    ReplyDelete
  3. bang jeff nak tanye sket..kalu nak pasang vacuum meter kat viva nih,boleh gune cara yg sama bang jeff tunjuk tu ke???...sbb kompius sket,viva nie vacuum nye nak amik belah mane,hose kecik dri plastik throttle body pegi ke head tu ke???...buleh tak bang jeff beri tunjuk ajar sket..saye nie mmg suke DIY,jarang anta keto pg serbis kat kedai..

    ReplyDelete
  4. Salam Abg Jeff..dah jumpa pon thread pasal DIY lampu nie ..dah ada rupanya...OK besok dah boleh on project..ke ke ke..tengkiu so much..

    ReplyDelete
  5. salam bro, kalo pasang lampu macam ni, wire tu kita tap dari roof lamp(standard kat tengah2 tu) asal boleh ke?

    ReplyDelete
  6. boleh juga nak tap dari lampu tengah. kebiasaanya map lamp ni ambik direct current 12v sebab tu kunci tak on pun kita masih boleh pasang lampu

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Kenapa bile sy tab wire kat lampu tgh,tutup pintu je lampu padam...buka pintu lampu hidup...nk wiring ikut kunci tak reti..tlg abg Jeff..

    ReplyDelete
  8. wiring kat kunci lagi mudah, kalau wira dapatkan wire putih untuk 12v dan wire hitam kat roof lamp tu tap ke mana-mana body

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang