Nuffnang

Thursday, September 9, 2010

Bumper Wira Satria Putra

berikut ialah bagaimana cara hendak membuka bumper wira satria putra malahan persona dan gen2 pun boleh diikuti langkah-langkah ini.


kalau diperhatikan panah di atas, bahagian kanan atas dan bawah berhampiran dengan tayar tu hanya ada klip plastik sahaja. buka klip berkenaan. bahagian tengah bawah bumper terdapat dua skru bersaiz 12mm di kiri dan kanan seperti panah yang ditunjukkan. kena guna spanar T panjang sebab untuk mencapai skru 12mm tersebut agak jauh ke dalam iaitu diikat pada chasis di situ. pada bahagian kiri sama seperti bahagian kanan bumper tadi. lepas buka nat dan klip berkaitan tarik bumper ke depan dan bumper dapat dipisahkan dengan mudah dari body kereta

skru 12mm kiri dan kanan seperti panah di atas. kena tengok melalui bawah baru nampak 2 lubang skru berkenaan


alang-alang dah bukak bumper ni di sini ditunjukkan bagaimana sebuah satria menukar bumper standard ke bumper mivec dengan mengekalkan fender dan lampu asal satria


bumper mivec spotlight besar, kena potong cover spotlight untuk memasang lampu sorot


ni spotlight besar mivec siap dengan bracket


just plug & play kerana lubang skru telah tersedia di bahagian dalam bumper tetapi pastikan bracket dapat sekali semasa beli spotlight


dah siap pasang spotlight




pasang kat kereta.... bahagian tepi kiri dan kanan bumper kena mod sikit untuk disesuaikan dengan fender dan lampu standard satria yang melibatkan pemotongan kecil hujung bahagian bumper mivec


hood belum pasang lagi, barang lewat sampai...

sekian, terima kasih
selamat hari raya

17 comments:

  1. abg jeff, mne nk dptkn spotlight mivec ni? brape harge pasaran?

    ReplyDelete
  2. kena rajin mencari, kadang-kadang kat halfcut ada jual. dalam mudah atau mana-mana forum kereta pun ada kalanya orang jual

    ReplyDelete
  3. salam, nk tye, kat mn boleh mod bumper mivec nie tuk msuk kat satria???saya dekat area shah alam..
    harap dapat membantu....terima kasih..

    ReplyDelete
  4. abg jeff xnk jual ke spotlight tu???

    ReplyDelete
  5. nk spot light....ade jual x?sebiji pon nk beli tp belah kanan r...pecah langgar tenggiling

    ReplyDelete
  6. saya tak ada spotlite tu, owner yang bawa suruh saya pasang pada bumper, tq

    ReplyDelete
  7. alo bro..saya sekarang menggunakan bumper mivec utk proton wira dan sekarang tengah mencari di mana ada menjual lampu spotlight bumper tu..satu kuching aku cari pun x dpt..boleh suggest mana nak dapatkan spotlight itu?

    ReplyDelete
  8. biasa jual sekali dengan bumper tu, nak beli asing agak payah sebab biasa tak nak jual asing

    ReplyDelete
  9. owh..hari tu saya beli bumper saja..dorang cakap xda spotlight..

    ReplyDelete
  10. kalo masuk bumper nie ngam2 tak ngan fender standard proton??kena alter tak??

    ReplyDelete
  11. Minta tolong cara pasang hood mivec pada wira / satria...minta tlg sgt...

    ReplyDelete
  12. dapatkan besi plate, buat ukuran, drill lubang baru dan turunkan lock asal ke bawah

    ReplyDelete
  13. salam, bang..saya pkai kete stria da tuka bodypart mivec kt bhgn hood dan bumper..masalahnya skrg ni bumper 2 mcm nk jatuh..ade rongga antara bumper dengan fender.. mcm mana nk rpakan blik ea??

    ReplyDelete
  14. Pkai jamu mak dara..terus rapat.ha.

    ReplyDelete
  15. Salam bang....nak tanye klo wira nk tkar bumper gsr ck die kne modifite tapak or kita kne tukar frame besi depan pkai yg gsr ck jgk??

    ReplyDelete
  16. Salam,kalo sarung bumper EG6+bonet wira asal gap dia besar sgt ke?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang