Nuffnang

Wednesday, September 8, 2010

G|A|B Adjustable & Pillow Ball Mount

adjustable absorber ada yang kata keras sehingga melantun-lantun kereta. kalau menggunakan spring rate yang betul tidaklah keras sangat dan boleh lagi untuk daily use. pemilihan spring kali ni ialah bagi hadapan 6K dan belakang 4K bagi wira standard.



untuk menukar absorber memelukan jack dan jack stand, spanar bersaiz 17mm dan 14mm sahaja. spanar 17mm bagi membuka dua nat kat knuckle dan saiz 14mm untuk membuka kat top mount absorber



absorber improve propex + sapura spring yang telah lama berkhidmat


sudah sampai masanya untuk ditamatkan perkidmatannya


adjustable hi lo made in kepong je


dah siap pasang untuk bahagian hadapan


6K200 untuk bahagian hadapan


bahagian belakang spring rate 4K


belakang punya yang kiri tu semi adjustable improve propex


GAB pillow ball mount kos sekitar rm500 yang baru


top mount standard


digantikan dengan yang ini. lepas siap adjust laras ketinggian spring dan gi kedai tayar untuk balancing dan alignment

terima kasih

67 comments:

  1. barang mahal niee...huuuu

    ReplyDelete
  2. salam,bro tacra.saya baru tukar adjustable mine's,rasa keras sangat,melantun2 rasanya..camna nak adjust bagi lembut skit?maaf,baru 1st time pakai adjustable,thanks,mtk tunjuk ajar

    ReplyDelete
  3. wsalam... spring rate berapa depan dan belakang, kena tahu dulu. kalau untuk bias 6k depan dan 4k belakang dah kira ok, tak keras sangat. pakai kat kereta apa dan enjin apa pun kena ambil kira

    ReplyDelete
  4. kalau satria enjin dah tukar mivec spring rate brapa yg sesuai dan x terlalu keras sesuai untuk penggunaan harian..???

    ReplyDelete
  5. kalau enjin mivec 6k depan dan 4k belakang memang dah ok, tak keras sangat dan tak lembut sangat

    ReplyDelete
  6. ok...thanks very much

    ReplyDelete
  7. Salam..saya punya adjustable KYB RS2..cuma nk tny pd bhgian blkg..apabila di jek smp tyr trgantung..gap antara mudgrd dgn tyr cuma 2 jari shj..semua adjstable memng cmtu ke..atau stroke terlalu pendek..?

    ReplyDelete
  8. tak semua adjustable macam tu, kalau GAb tinggi lagi jarak antara fender dengan tayar masa jek

    ReplyDelete
  9. salam..sy nak tnye brkenaan spring sport..bape rate yg sesuai utk keta stndard wira 1.5 dpn dan blkg..utk jenama APM ade ke specific rate mcm yg slalu ade utk spring GAB..skrg pkai spring potong..lembut dan melantun2..sy brcadang utk upgred kpd absorber dan spring sport wira 1.6..sy ade tgk abg jeff ade pkai spring sport sapura..ok x brand tu?
    di harap dpt pandangan abg jeff..tima kasih..

    ReplyDelete
  10. salam,kat mn ada jual adjustable yang murah2 sikit bang jeff..?

    ReplyDelete
  11. brand sapura ok jugak tapi tak tau ada keluar lagi atau tidak. adjustable murah pun dalam rm1000 satu set

    ReplyDelete
  12. salam,nk tanya sy baru guna adjustable brand d2 warna merah...guna dekat waja campro..maslah sekarang ni kereta melantun kuat sangat sampai skt bdn2...apa patut buat,tukar spring rate atau blh rojak belakang guna adjustable and depan guna absorber standard...harap komen dr abg jeff dpt membantu

    ReplyDelete
  13. berapa spring rate depan dan belakang. kalau 8k depan dan 6k belakang gerenti melantun

    ReplyDelete
  14. bro jeff,
    mencelah untuk bertanya skit,
    untuk satria 1.3 spring rate yg mana sesuai utk pemanduan harian. boleh ke sy set untuk merendahkan ketinggian jarak tayar dlm 2-3 jari. Harap komen dan padangan bro jeff dpt bantu.

    ReplyDelete
  15. Salam Abg Jeff,

    Sy nk tanya skit pendapat dgn idea abg jeff.. Kalau absorber depan, selalunya takder masalah kalau nk buka cara manual.. Tp kalau absorber belakang, bila nk buka nat yg ikat shaft absorber dgn mounting, agak ssh skit kalau takder compressor... Ada tak cara yg mudah kalau nk buka cara manual..

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. mounting absorber depan yang standet sama ke dengan yang adjustable punya?
    pro-niaga blog

    ReplyDelete
  18. salam abang DIY tegar..hihih,
    sy nak tanya la....ape sbnarnye function/kerja yg dilakukan pillowball ni ek...sori kalau soalan mncabar sgt..wahahaha (Ejoysidi)

    ReplyDelete
  19. Salam bro jeff..nak tanya..apa brand adjustable yang sesuai untuk vios yang biasa dipakai?berapa rate spring yang sesuai supaya tidak keras sangat, x lembut sangat.

    ReplyDelete
  20. vios saya tak pasti brand apa sesuai

    ReplyDelete
  21. GAB adjustable blh Soft/hard ke x?brand ape ye yang blh sof/hard??

    ReplyDelete
  22. adjustable ada yang untuk hi lo sahaja dan ada yang hi lo soft hard. banyak brand yang ada soft hard seperti GAB, TIEN, HKS, HWL, CUSCO dll. harga sekitar 2k lebih

    ReplyDelete
  23. thanks for information....

    ReplyDelete
  24. apa maksud spring rate 230-45 30/01? hotbits nye adjustable..xpaham..

    ReplyDelete
  25. rasanya yang no 30 tu untuk spring rate, try tengok sama tak no tu antara depan dan belakang

    ReplyDelete
  26. klu untuk starlet kp 61 boleh masuk ke bro..berapa modal?

    ReplyDelete
  27. salam abg jeff. nk mtk pndangan n nasihat kit dari pakar. sy bru tukat adjustable rate depan 5k, blkg 4k. depan perform cun tp blkg ad masalh kit. rase lembut sgt. naik smp 3 jari pn masih sangkut. saya pkai saga blm. rim 17 tayar saiz 205 40 17. offset xtaw la plak brape. boleh x sy letak getah kat spring nk bg keras kit atau perlukan body work utk kasi lepas rim 17 ni.. tq bro.

    ReplyDelete
  28. salam abg jeff..
    kalau injen gsr berapa rate nak pakai dan apa fungsi pillow ball mount

    ReplyDelete
  29. untuk gsr boleh gunakan spring rate depan 6K dan belakang 4K

    ReplyDelete
  30. untuk wira aeroback 4g92p rate apa yang sesuai?

    ReplyDelete
  31. boleh gunakan depan 6K dan belakang 4K tak keras sangat

    ReplyDelete
  32. salam bro,

    nak tanya ye,.. mines adjustable okay tak untuk pakai kat viva..? kalau ya, apa setting yang okay..?

    ReplyDelete
  33. salam bang jeff...waja campro 6k depn blkng 4k ok?

    ReplyDelete
  34. Berapa harga adjustable tein ss utk vios bro??

    ReplyDelete
  35. salam..
    bro jeff,satria 4g91 pakai spring rate ape yg cun utk adjustable?
    front 10k atau 8k?
    rear 6k atau 4k?
    saya pakai rim 17 tayar 205/45..
    tq brader..

    ReplyDelete
  36. Adjustable GAB ss series memang bagus.. Sy baru guna 1bln kat vios memang campion lh. kalau guna GAB yg lain tu kirim slm hehehe..

    ReplyDelete
  37. As Salam Bro Tacra,
    Tumpang tanya. Saya pakai Gen2 Mivec tiptronik?
    Absorber + Spring ape yang sesuai?
    Spring Rate dpn blkg?
    Apa pendapat kalau guna Abs+Spring Asal mivec Ck?
    Sila check link di bawah :
    http://www.mudah.my/Absorber+depan+MIVEC-18465436.htm

    ReplyDelete
  38. salam bang..piloow ball ini boleh rosakkan kereta x?

    ReplyDelete
  39. rosak macamana tu, saya dah pakai hampir 5 tahun

    ReplyDelete
  40. salam abang...untuk vios standart adjustable brand pe yg ok tuk kite guna...modal bawah rm1500

    ReplyDelete
  41. salam....pakai spring belakang waja + absorber standard wira...kena potong x spring...kalau potong berapa gelung

    ReplyDelete
  42. Abg jeff nak tnya sket..klo kat spring die tlis sp220-60 brapa ye rate die dlm ( kg )

    ReplyDelete
  43. 220 tu panjang spring (dalam mm).. 60 tu maknanya spring rate 6.0kg/mm

    ReplyDelete
  44. salam bro..nk tnya, improve dgb gab mn lg baek?yg sesuai utk vios

    ReplyDelete
  45. salam boss.. nak tnya. utk viva punya adjustable. sesuai rate apa ya utk belakang. main dua jari belakang. 1 1/2 depan. adjustable mana yang okay? :D

    ReplyDelete
  46. saya tak pernah lagi pakai adjustable improve, biasa pakai gab je. sekarang banyak pilihan adjustable di pasaran, pilihlah yang berjenama popular dan spring rate yang sesuai. untuk viva boleh guna depan 5k dan belakang 3k

    ReplyDelete
  47. salam mr jeff, kalu wira 1.5 pakai absorber standard tp spring sport 6k and 4k, ok x handling and cornering keta tu?and more, kalu myvi auto 1.3, berapa rate spring depan dan belakang?

    ReplyDelete
  48. untuk wira standard boleh gunakan 6k/4k dan untuk myvi boleh cuba 5k/3k

    ReplyDelete
  49. salam..bos saya ada 1 set pillow ball depan..masalahnya nak tau bearing dia boleh digantikan ke?maaf nubis disini..jenama JIC pakai di VR4..

    ReplyDelete
  50. saya pun tak pasti dapat tukar atau tidak, try bawa ke kedai machinery dan tanya diaorang

    ReplyDelete
  51. salam abg jeff..sy guna pesona..adjustable apa yg sesuai utk keta sy dan berapa rate spring depan belakang?nubis lg pasal adjustable ni...

    ReplyDelete
  52. salam bang tacra, apa rate spring yg sesuai untuk kancil lau pakai adjustable absorber??

    ReplyDelete
  53. salam bang tacra, apa rate spring yg sesuai untuk kancil lau pakai adjustable absorber??

    ReplyDelete
  54. bro jeff..adjustble mines hlsh bape rate yg sdap n mntap utk waja 4G18?

    ReplyDelete
  55. saya nak tukar adjustable utk vios? tapi nak comfort utk family. sunggest yg bagus brand ikut ranking. spring rate tu nak set berapa ye macam stock punya

    ReplyDelete
  56. saya nak tukar adjustable utk vios? tapi nak comfort utk family. sunggest yg bagus brand ikut ranking. spring rate tu nak set berapa ye macam stock punya

    ReplyDelete
  57. Aku nak tanya;mounting absorber boleh masuk adjustable hi low body kah?atau kena tukar mounring lain

    ReplyDelete
  58. bos. nk setting gab 1 jari brape cm ye? wira earoback ejen stended.

    ReplyDelete
  59. Spring rate utk saga blm brpa yg terbaik..blkng x nk keras sgt

    ReplyDelete
  60. Baru2 ni sy tukar tayar. pastu kene ejas bg rendah ckit. kene ejas chamber semula ke abg jeff

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum .... abg jeff.... nak mintak pendapat.... baru2 ni saya tukar sport rim dan tayar baru 15" X 8 " lebar... tayar ngan mudguard belakang bergeser hinggakan tayar rosak... patut ke saya tukar adsober dan pakai adjustable,,, adjustable yang mana baik untuk wira enjine 4G91.... yang depan saya pakai adsober waja yang belakang 1.3 standart.... minta pendapat abg jeff ngan masalah saya ni.... urgent nak balik raya...... kalau boleh rekomen adjustable yang murah2 sikit.... bujet lari r.... he he he

    ReplyDelete
  62. salam sifu2. nak tanya. wira 1.5 auto aeroback. saya skarang pakai mines adjustable. spring rate 6k depan, 4 k belakang. preload saya letak 0. tp memang keras sangat bouncing nya. nak henjut suspension depan pun x berganjak. keras. belakang masih okay lagii. ada henjut. adakah saya perlu tukar ke spring rate 5k depan 3k belakang? mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete
  63. salam sifu2. nak tanya. wira 1.5 auto aeroback. saya skarang pakai mines adjustable. spring rate 6k depan, 4 k belakang. preload saya letak 0. tp memang keras sangat bouncing nya. nak henjut suspension depan pun x berganjak. keras. belakang masih okay lagii. ada henjut. adakah saya perlu tukar ke spring rate 5k depan 3k belakang? mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete
  64. salam.. nk tny, mcm mne nak rendahkan kete jadi 1 jari klu pakai adjustable? sbb kete still nmpk tinggi walaupun da pkai adjustable. kne potong spring skit ke?

    ReplyDelete
  65. salam. mohon pencerahan dan tujuk ajar dr sifu2 sekalian. hehe

    ReplyDelete
  66. ada kata kene potong spring adjustable tu ckit (ni front spring).. btol ke?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang