Nuffnang

Monday, November 22, 2010

Wira Front Bumper Removal

jumpa lagi.... kali ni saya nak tunjukkan bagaimana cara membuka bumper wira/satria/putra bahkan persona dan gen2 pun boleh diaplikasikan melalui kaedah ini. sebab konsepnya lebih kurang sama sahaja antara mana-mana kereta proton




terlebih dahulu buka grill bumper ada 6 klip kesemuanya



ini klip grill 2 sebelah kiri, 2 di tengah dan 2 di kanan



dengan menggunakan test pen jolokkan klip dan tarik grill ke arah anda



buka nat pada bahagian kiri dan kanan bumper yang bersambung dengan fender. selak sedikit 'daun pisang' atau cover plastik bawah fender untuk memudahkan kerja ini



ini rupa skru hujung bumper tersebut. guna screw driver mata phillips untuk membukanya



buka pula nat plastik hitam tepi bumper bahagian bawah dekat dengan lips bumper. gunakan test pen atau screw driver yang bersesuaian



seterusnya anda perlu menggunakan tool seperti di atas kerana untuk membuka nat di bawah bumper memerlukan peralatan yang panjang. nat jauh ke dalam bumper. gunakan socket box 12mm


bawah bumper ada dua lubang untuk dimasukkan tool tadi bagi membuka nat bracket bumper bersaiz 12mm. dua lubang tadi berhampiran antara satu sama lain iaitu ke depan dan ke belakang sedikit. gambar atas ialah proses membuka nat sebelah kanan bumper


ini pula ialah sebelah kiri bumper. sama je kedudukan nat antara kiri dan kanan


batang paip tadi perlu untuk membuka nat bawah bumper yang dimasukkan pada hujung tool di atas untuk memudahkan kerja memusing tool nanti



nat bracket bumper di bahagian bawah, ada empat kesemuanya iaitu masing-masing 2 di kiri dan kanan



tarik bumper ke arah depan, dah pun boleh buka bumper



perhatikan juga wire untuk foglamp, kena buka soket tu dulu baru dapat cabut bumper berkenaan


sekian, terima kasih
jumpa lagi

17 comments:

  1. Skru yg kat chasis tu susah skit nak masuk... jeng sungguh..

    ReplyDelete
  2. ada susah sikit nak musk, tapi dapat buat punya, main raba-raba, kalau dah jumpa pasti dapat, hehehe...

    ReplyDelete
  3. pakai lampu suluh intai lubang dulu.. baru hulur skru..
    ehhe
    slalu jenis bumper stendet.. masuk intekuler jongang.. mmg payoh nak pasang skru tu.. ehehhe

    ReplyDelete
  4. Ada tips untuk buka bumper wira belakang ?

    ReplyDelete
  5. bro mcm mana nak buka lampu depan wira cara mudah. hari tu da cuba tp susah yang amat. kat signal plak ade spring xtau function dia. by the way thumb up utk tips kat atas

    ReplyDelete
  6. untuk buka headlamp wira pertamanya kena buka dulu signal dengan menarik spring holder signal kat bahagian dalam belakang signal. buka 4 nat headlamp dan keluarkan dari depan, tekan sikit bumper ke bawah untuk memudahkan proses berkenaan

    ReplyDelete
  7. salam.b.jeff,dekat bawah engine ada 2 nat plastik besar yang mengikat bumper..kena umpil dulu baru dapat tarik bumper keluar terus?

    ReplyDelete
  8. salam bro,,.bumper dpn saya turun sdkt sebelah tepi kri,,kat lampu renggang,,yg sblh kanan ngam2 ja sama,,disebabkan itu grill dpn pn dh jd xcun dgn bonet,,senget sblh,,..npk krg cun la bro,,..camna nk ejas ya?..saya psg sndiri ja ikut cara diy abg,,..

    ReplyDelete
  9. kena buka bumper dan tengok bracket dalam bumper taku bermasalah

    ReplyDelete
  10. salam bos.. nk buka lampu depan utk smoked kena buka bumper dulu ke?

    ReplyDelete
  11. sebenarnya tak perlu buka bumper tapi kena paksa sikit terutamanya bahagian bawah lamp, ada sangkut sikit tapi dapat buat, tarik sikit bumper ke depan baru keluarkan head lamp

    ReplyDelete
  12. tima kasih utk tips ni, da bejaya tuka lampu depan walau struggle utk lampu pertama

    ReplyDelete
  13. bos nak tanya kalo nk buka bumper belakang wira aeroback macam mana? sebab kawan nak masuk bumper evo. Terima kasih.

    ReplyDelete
  14. salam bang,,bumper bar (besi bar dlm bumper) tu ada jual d sparepart x bang?

    ReplyDelete
  15. bracket bumper iaitu besi melintang di bumper memang ada jual di mana-mana kedai spare part

    ReplyDelete
  16. abg pandai la.. jd mekanik sy leh.. keta wira sy mcm2 masalah... asyik anta kedai je.. abeh duit ... repair yg remeh2 plak 2

    ReplyDelete
  17. best nya abg ne..
    kalau la bley jadik abg sye..
    senang..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang