Nuffnang

Thursday, December 2, 2010

Door Trim Removal (Viva & Wira)

bersua kembali... atas permintaan rakan-rakan saya paparkan bagaimana cara nak membuka door trim viva dan door trim wira. pada asasnya lebih kurang sama kaedah untuk membuka kedua-dua door trim kereta ini, sebagaimana yang akan ditunjukkan di bawah


door trim kereta viva, pertamanya buka dahulu skru door handle cover seperti mana yang ditunjukkan di atas


buka pula skru door handle


keluarkan handle atau mangkuk pintu


lepas tu barulah umpil door trim pada bahagian tepi


gunakan tangan sahaja untuk mengumpil door trim kerana hanya menggunakan klip sahaja untuk melekatkan door trim dengan panel pintu


seterusnya untuk menanggalkan door trim dari panel pintu angkat ke atas bagi mengeluarkan door trim


dah pun dapat dikeluarkan, hati-hati kerana wayar power window masih melekat kat door trim. unplug soket power window terlebih dahulu untuk menanggalkan door trim sepenuhnya dari panel pintu. siap....


kereta wira pula lebih kurang sama je cara nak buka door trim, cuma skru kat sini lebih sikit dari door trim viva. terlebih dahulu buka skru pada bahagian tepi door trim


buka skru door handle

keluarkan mangkuk seperti di atas

buka skru pembuka pintu

keluarkan cover pembuka pintu


umpil cover kecik ini sebab ada skru di sebaliknya dan buka skru berkenaan


akhirnya umpil door trim dengan tangan seperti door trim viva di atas


unplug soket power window, selesai...
sekian, terima kasih
jumpa lagi

13 comments:

  1. kalau yang pintu sebelah driver tu sama juga ke caranya??

    ReplyDelete
  2. okey terima kasih....

    ReplyDelete
  3. kalu pintu manual window roll, cm ne nak buka? pemulas cermin tu xtau cm ne nak buka

    ReplyDelete
  4. b.jeff,door trim etc 4g91 wiring tak ada boleh wat sendiri (anta kedai wiring) ke atau kena cari harness dia juga? tq

    ReplyDelete
  5. wiring pintu tak ada boleh sambung secara diy sekiranya soket untuk power window semua cukup

    ReplyDelete
  6. bukan aritu b.jeff ada nak DIY pasang /wiring power window ker?sebelum DIY compressor bearing..tak ada entry b.jeff?

    ReplyDelete
  7. belum pasang lagi, tak sempat masa nak buat wiring

    ReplyDelete
  8. kereta sy viva da 3 hari tersadai . terkunci dr dlm. mcm mana cara buka? bonet engin sy ble buka. n sy pakai alam.

    ReplyDelete
  9. kereta sy viva da 3 hari tersadai . terkunci dr dlm. mcm mana cara buka? bonet engin sy ble buka. n sy pakai alam.

    ReplyDelete
  10. Apa sais speaker viva tu?

    ReplyDelete
  11. bro jeff tumpang tnye skit...kalu nak replace door lock knob(dah patah) & aircon outlet sblh kiri (rosak) utk wira, kena buka door trim atau boleh umpil je? takut ade screw ke pe....t.ksh

    ReplyDelete
  12. mcm mane lau ade tombol window?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang