Nuffnang

Sunday, February 6, 2011

Rear Caliper Service

kebiasaannya kalau semasa kita drive kereta dan terasa berat daripada biasa kemungkinan piston brake mana-mana caliper telah jem, tidak dapat keluar masuk dengan sempurna. sudah sampai masanya untuk diservis caliper khususnya pada bahagian piston yang bermasalah disebabkan oleh dust cover yang rosak atau sebagainya. brake repair kit ada dijual di spare part dengan harga yang tidak terlalu mahal


brake parts cleaner yang digunakan untuk mencuci sistem brek dengan lebih berkesan


setelah caliper dikeluarkan dari kereta keluar piston dengan cara memusing lawan jam sehingga keluar sepenuhnya. sepatutnya pusingan piston ini begitu mudah sekali dan kalau ketat bermakna kekotoran bahagian tepi piston telah berlaku. nampak berkilat kat atas tu sebab telah dicuci


rupa piston dari arah depan yang dimasukkan ke dalam caliper


belakang piston yang menekan caliper semasa kita membrek


getah caliper yang masih elok, kalau dah koyak boleh didapati di spare part dengan kit dalamannya sekali. saya tak tukar getah kerana masih elok lagi


piston kecik untuk menggerakkan caliper semasa membrek


ruang dalaman tempat masuknya piston


telah siap dicuci


piston yang telah siap dicuci sepenuhnya


sapu dengan gris


masukkan ke tempat asal


sapukan juga gris di sekitar permukaan getah dust cover untuk memudahkan anda memasukkan piston nanti


masukkan piston dan pusing dengan menggunakan playar tirus mengkut arah jam


telah siap sepenuhnya dan pasang semula kat bracket caliper dan proses bleeding hendaklah dibuat untuk memenuhi dalaman piston dengan minyak brek

sekian, terima kasih
jumpa lagi

22 comments:

  1. brek dpan punyer xde ke abg jeff...brek saye da brasap ritu...fuhh~ n gmba 2nd last kt ats tuh,getah tu cam da mlekat je kt piston brek tu,pusing bg msuk je ke piston tu?

    ReplyDelete
  2. brek depan wira 1.3 ada satu set dan evo3 ada satu set, nak ke. getah tu bukan melekat, nampak je macam tu sebab kat area situ ada macam lekuk untuk letakkan dust cover tu

    ReplyDelete
  3. slamm... bohh piston tuh kalau gosok gan kertas pasir bulih ko?

    ReplyDelete
  4. guna kertas pasir 2000 grit, jangan guna kertas pasir kasar

    ReplyDelete
  5. slam..boh piston brek standard wira nk bukok keno pulas gitu jugok ko?

    ReplyDelete
  6. piston kecik tuh...keno pulas jugok ko?...bohh

    ReplyDelete
  7. piston kecik tolak je keluar. piston brek hadapan tak perlu pusing, tarik keluar je atau pump dulu pedal brake, pasti piston depan dapat keluar

    ReplyDelete
  8. brek evo bpe hengget abg jeff?brek dpan tolak klua je ek piston dier?kalo de d.i.y utk brake dpan lg baekk :) tkat ni bru wat service blower je kt satria saye...yg brek dpan brasap tuh,saye kne rm80 tuk stu cakiper jek,gle mahal..nseb bek blah kiri je..fuhh~

    ReplyDelete
  9. slm.. boh kalu ade diy service brek drum belakang pon cantik gak....

    ReplyDelete
  10. kalau kita cuci dgn menggunakan petrol atau diesel
    boleh ke abg jeff ??

    ReplyDelete
  11. slm bro jeff...
    kalau tarik hand brake keras dan tak grip
    adakah piston brake yg problem?
    mcm mane nak settle tu???

    ReplyDelete
  12. try bukak caliper dan pusing piston arah lawan jam dan kemudian pusing balik seperti asal.

    ReplyDelete
  13. slm bro jeff
    wira saya guna brake disk blkg
    masaalahnya,,,,,,
    kenapa h/brake x grip
    tapi kalau brek grip pulak?

    ReplyDelete
  14. hai bro jeff,
    ade kemuskilan cikit.............
    kenapa hand brake x grip
    tapi kalau brek dia grip pulak.
    saya guna sistem brake disk 1.6
    harap dapat membantu insan yang baru berjinak dgn permotoran 4 roda. t.Q.

    ReplyDelete
  15. berkemungkinan caliper yang tolak piston utk handbrake tu tak main atau ada masalah dekat kabel handbrake dekat caliper tu. utk handbrake ia ada satu caliper yang menolak piston brake utk kasi lekat masa handbrake ditarik.caliper ni ada spring. jika kita brek kereta dalam keadaan biasa piston brake ditolak oleh minyak brake yang dalam caliper brake disk tu. so ada 2 benda yang menolak piston yang sama dan ia berfungsi secara berasingan. sbb itu bila brake guna pedal brek ok tapi bila tarik handbrake ia tak makan. (sekadar pendapat dari org yang tak berapa otai)

    ReplyDelete
  16. sila rujuk gambar ke 8

    ReplyDelete
  17. Salam Abg Jeff
    handbrake brakedisc wira saya bila tarik tak berapa grip
    Apa masalahnya ye. ada tak DIY untuk membaikinya?
    mohd_azrul@rocketmail.com

    ReplyDelete
  18. piston caliper tu try pusing keluar tapi jangan tercabut dan masuk balik seperti asal, gunakan playar muncung tirus..

    ReplyDelete
  19. tidak semudah yang disangkan rupenye. tq bang jeff bagi tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  20. salam... brake disc depan wira 1.6 saya selalu jam... servo ngan master pump da tukar baru... hos brake pun da tukar baru... caliper baru ja servis siap tukar repair kit baru... piston caliper pun elok lg.. tp jam jugak.. sebab apa ar?

    ReplyDelete
  21. Assalam..sya nk tnya..sya jga mpunyai mslh disc brake depan jam sebelah kiri..keta sya kancil tpi da tukar enjin L5 single cam..so kit service apa yg sesuai utk disc brake L5 ni?TQ

    ReplyDelete
  22. dust cover tu mana nak beli?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang