Nuffnang

Tuesday, November 15, 2011

Rear Disc Brake Conversion

entri hari ini mengenai bagaimana proses penukaran drum brake wira kepada disc brake mivec. kebanyakan kenderaan di negara kita memasang disc brake bagi enjin berkapasiti 1.6 ke atas terutamanya kereta proton. disc brake lebih efisien lagi jika dibandingkan dengan drum brake. satu set rear dicc brake lancer berharga sekita rm750 ke atas


rear disc brake mivec pcd100, sesuai untuk wira/satria


sevice dulu sebelum pasang, ada pomen yang pasang terus tanpa service. saya buka caliper dan spray warna hitam


disc rotor pun spray hitam flat


nampak baru setelah dispray


drum brake wira 1.5


proses membuka cable handbrake


buka juga line minyak brek


satu set drum brake talah dikeluarkan berserta dengan trailing arm sekali


dah bersedia untuk dimasukkan dengan set disc brake


proses pemasangan disc brake


pasang disc rotor


dah siap sebelah kanan


pasang cable handbrake dan laraskan mengikut ketetapan yang betul


bila dahsiap semunya lakukan proses bleeding untuk membuang bubble trap di dalam line minya brake


dah siap sepenuhnya... bergaya dengan rear disc brake mivec

sekian, terima kasih
jumpa lagi

78 comments:

  1. Salam Bro jeff.. cable handbrake pkai yg asal wira ker atau kena pkai yg mivec..

    ReplyDelete
  2. cable handbrake drum tak boleh pakai, kena pakai yang disc punya. kalau tak ada boleh beli baru kat spare part, harga sekita rm35 sebelah

    ReplyDelete
  3. bang, nape disc rotor brake pun kne spray? x memudaratkn keberkesanan semase brake ke nnt?

    ReplyDelete
  4. bang camner nak tukar bearing tayar belakang yang pki trling arm GSR??

    ReplyDelete
  5. Disc roto walaupun dah spray kejap je hilang color tu, tak sampai 1 hari dah hilang

    ReplyDelete
  6. Rasanya bearing hub disc belakang gsr kena press untuk keluarkan

    ReplyDelete
  7. klau hand break tak makan walau dah ejas kat hand break.selepas tukar pad disk belakang,nk kena bleeding ke?

    ReplyDelete
  8. kongsi info siket...
    -kalau tukar drum ke dics brake, kene tukar cable handbrake.cable handbrake drum lain dengan disc.

    -kalau tukar pad dicsbrake, kena adjust piston kat caliper.dengan memusingkan piston tu.sampai caliper tu muat2 masuk dgn brake pad baru. kalau tak adjust itu yg handbrake tak ketat wpon dah adjust cable handbrake

    -tukar bearing GSR belakang, mcm tukar bearing hub depan wira.kene press.tukar bearins shj. kalau disc blakang mivec,lancer [pcd100] boleh beli hub baru terus.mcm entry bro jeff tulis..

    tq

    [hatta]

    ReplyDelete
  9. thanks hatta atas perkongsian maklumat berguna

    ReplyDelete
  10. As'salam bro jeff..agak2 kalau kreta myvi boleh mood disk brake kereta apa apa eh?? and agak2 berapa kos bro?? thanks bro

    ReplyDelete
  11. Salam.. wira ab 1.6 saya ada masalah dgn disk brake belakang. bila handbrake ditarik hanya sebelah saja yg grip. sebelah kiri belakang tak ada apa2 tindakbalas. bila check kat workshop, mereka kata mekanikal kabel yg tarik kat brake tu rosak dan perlu tukar seketul. so ada solution tak? kalu tukar seketul kene jg beli sepasang tu.
    ~RIZAL~

    ReplyDelete
  12. try service dulu caliper, buka piston caliper dan pasang balik

    ReplyDelete
  13. salam... nak tanya..klau proton persona blh tukar brake disc ker...berapa kos siap pasang..

    ReplyDelete
  14. persona pun boleh masuk rear disc, harga sekitar rm700 complete set

    ReplyDelete
  15. Persona masuk DB dari siri apa abang Jeff?

    ReplyDelete
  16. persona boleh dapatkan dari model untuk persona jugak atau ambik dari gen2

    ReplyDelete
  17. Salam Abg Jeff,

    Kalau convert brek drum ke brek disc, kena g Puspakom tak?

    ReplyDelete
  18. apa beza rear disc lancer ngan mivec?

    ReplyDelete
  19. lancer model mana, boleh jelaskan lagi, kalau mivec 4G92. lancer banyak model, lancer GSR, lancer evo, lancer 4G91 dll

    ReplyDelete
  20. BRO...HOS BREK STANDART BOLEH MASUK KAT B.DISK MIVEC KO?..

    ReplyDelete
  21. hose brake standard drum tu tak boleh masuk kat caliper disc brek, kena beli yang lain untuk disc punya

    ReplyDelete
  22. salam...sy igt nk convert persona sy...rasa nk tukar depan dan blakang skali...sbb lebih jimat dr bli blakang je...ant gsr atau evo3 mana lebih best dan senang nk install (plug n play)...atau ada nk kena modified sket,ejas tapak ke,cable,hos dll...
    tq
    (eddie)

    ReplyDelete
  23. lebih baik ambik dari evo3 sebab depan twinpot lagi best. biasalah kalau convert ni kena minor mod je tapi dapat masuk

    ReplyDelete
  24. brp pulak
    harga hose utk disc brake ni..??

    ReplyDelete
  25. salam bro. disc belakang ape yang bleh masuk kat saga BLM?

    ReplyDelete
  26. salam bro jeff...rotor ngan caliper mivec leh masuk kt disk belakang 4g91 x?

    ReplyDelete
  27. wsalam, boleh masuk, tak ada masalah

    ReplyDelete
  28. salam.. bro jeff disk blakang model pew yg bleh msuk kt BLM..

    ReplyDelete
  29. Salam,kalu kete wira rim 14 bleh masuk disc blkg?pasal ade yang cakap kena rim 15 baru muat.tq bos.

    ReplyDelete
  30. mod rear brake kepada jenis disc memang bagus..

    tapi kadang² ramai yg tak sedar, hanya menukar disc belakang sahaja sedangkan diameter disc belakang lebih besar drp disc depan..terutama model enjin 1.3

    sebenarnya amat membahayakan kenderaan terutama menekan brek secara mengejut ketika kelajuan tinggi..

    ReplyDelete
  31. Takde problem pun..pressure pada brake hose belakang adalah kurang berbanding depan..ABS sbnrnye dicipta untuk elakkan maslah locking brek..tak kira pkai drum sekalipun..tetap merbahaya brek pd high speed..

    ReplyDelete
  32. tekanan brake depan 70% manakala brake belakang 30%, peranan ini dimainkan oleh body pump kat servo brake sebab di dalamnya terdapat valve untuk control minyak brake

    ReplyDelete
  33. mksudnya cable handbrek kena tukar yg wira 1.6/1.8 la bro?

    ReplyDelete
  34. kena pakai cable handbrake 1.6/1.8 sebab cable 1.3/1.5 yang drum punya tak boleh masuk kat brake disc

    ReplyDelete
  35. hose mnyk brake pn kena tukar kan bro?,,..brapa plk hrga hose tu spsg ya?dan nk beli hose wira 1.6/1.8 ka mcmana?..saya nk psg brek disc mivec...

    ReplyDelete
  36. hose minyak brek pun kena tukar, yang 1.3/1.5 tak boleh pakai. harga hose 1.6/1.8 sekitar rm30 satu unit

    ReplyDelete
  37. salam bro,bunyi geseran disk berpanjangan apa sebbnya?sebelah kanan ja bunyi,,,ada yg ckp kena canai disk tu,,...dan lepas pasang convert ke disk brek,,alignment lari x?

    ReplyDelete
  38. salam bro jeff, caliper ape yang bley masuk kt disc blakang 4g91? dia punye pad kecik je, so kecik je area cengkam tu...ade x caliper lain yg lbey bsar masuk ke situ...tq

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum bro jeff.,
    saya baru tukar brake pad disc blakang, disc da skimm, tp bl da pakai 1 bulan tgk pad brek mcm cengkap hujung2 disc je...knape ye bro?

    ReplyDelete
  40. salam bro jeff nk tnya...apabila kita upgrade brake drum ke brakedisc..cable hanbrake x sama panjang ke bile kita tarik handbrake?

    ReplyDelete
  41. salam..sy nak tnye disc lancer gsr dngn evo3 mana lebih size dia..klau nak pasang salah 1 dari nye kene tukar hose minyak ke bukan terus pasang ke..

    ReplyDelete
  42. kalau depan disc gsr dengan evo lain, evo lagi besar, boleh guna hose minyak asal je. kalau belakang lebih kurang sama saiz tapi kena guna hose minyak untuk disc, drum tak sama

    ReplyDelete
  43. Kenyataan saudara " ...negara kita mensyaratkan memasang disc brake bagi enjin berkapasiti 1.6 ke atas.."Bolehkah saudara jelaskan di mana sumbernya? Saya menggunakan kereta proton saga flx 1.6, tetapi hairan kenapa proton mengeluarkan kereta 1.6 dengan rear drum brake?

    ReplyDelete
  44. bro...upah pasang disc brake biasanya brapa RM

    ReplyDelete
  45. Hello bro Jeff...sy ingin tahu apa jenis rear disc brake sesuai dengan Iswara?Dan kosnya?Tq

    ReplyDelete
  46. upah pasang sekitar rm80-rm150, bergantung kepada pomen. rear disc brake sesuai untuk iswara boleh ambil dari perdana/eterna atau pun dari vr4

    ReplyDelete
  47. salam 1 Malaysia.. Bro Jeff.. nak tanya sikit..saya dah pakai disk brake belakang kat wira 1.5, ambil half cut 4g93 (disk besar sikit kat belakang).. kenapa ada bunyi berdenting bila masuk lopak kecil..? ada pomen cakap tu biasa berlaku bila guna diskbrake tu.. iye ke? ada kedai syorkan saya guna arm drom brake belakang asal semula dan salin drum tu kpd disk... bole ke ? selamat ke?

    ReplyDelete
  48. Bunyi macam tu kebiasaannya lapik kat pad brek tak ada, cuba cek balik bahagian brek yang bunyi dan perhatikan ada atau tidak besi macam klip bahagian atas dan bawah pad

    ReplyDelete
  49. salam bro

    sy bru psang disc blakang pada satria sy

    msalah sy skg,kalau kereta tu parking menghadap bawah bukit,kereta tu akn bjalan wlpn sy da tarik handbrake ke tahap max..

    tetapi kalau sy parking menghadap ke atas bukit,kereta tidak bergerak wlpn tarik handbrake cket je..

    apa tips abg ye?

    ReplyDelete
  50. slm...sy dh psg d/brek blkg lancer 4g91.utk wira 1.5...mmg ada bunyi berdenting bila langgar lopak kecil cm bro"E-BOSTER" ckp...pastu sy guna arm asl balik n mskkn disc lancer...setle mslh..

    ReplyDelete
  51. saya pasang disc evo 3,asik locking je brek tu...pam dah jem ke

    ReplyDelete
  52. service piston kat caliper, tukar kit baru

    ReplyDelete
  53. salam bang... disc depan gti/putra/1.8le dengan gsr sama x? selain dpd lobang PCDnye.

    ReplyDelete
  54. diameter sama je antara gti/putra/1.8 dengan disc gsr

    ReplyDelete
  55. ok... tq cikgu.. tnye kdai sparepart disc rotor baru cuma ade lobang 100 je.. kalau pkai 114 kena buat lubang kat kt mesin shop pulak..aduyaii

    ReplyDelete
  56. mintak tunjuk ajar..

    saya pakai kereta saga lama
    Skng saya pakai disk blakang vr4 n cable handbrake pon dah tuka ke wira 1.6..
    Masalah nya skng nape handbrake x makan jugak?
    1 lagi bila tengok kat tempat adjust cable handbrake tu dia tarik senget..kenapa eak? Bukan orang cakap cable handbrake wira 1.6 pendek sgt xboleh pakai ke?
    De pomen lain ckp kne pakai cable saga ori blek n then bt bracket je tuk cable handbrake..betul ke?

    harap cikgu boleh tolong..

    ReplyDelete
  57. salam bro jeff. nk tnye,sya bcadang nk tukar disk brek depan iswara 1.3. disk brek ape yg sesuai utk lebih grip. dan clucth ape yg paling sesuai untuk iswara lebih pickup.

    ReplyDelete
  58. salam bro jeff...saya pakai proton iswara je, tp baru modified disc brake belakang yg eterna/perdana punyer..bila kereta bergerak terus keluar bunyi nyit,nyit..kalu handbrake rendah dia lagi bunyi kuat, handrake tinggi bunyi slow ckit...apa punca bro jeff..komen ckit..pomen saya pun tak boleh nak buat apa sbb x kreatif kot..huhu

    ReplyDelete
  59. rear disc eterna/perdana menggunakan lining pad brake untuk handbrake dan menggunakan brake pad untuk braking system. saya cadangkan cek lining brake untuk handbrake dan kalau bermasalah tukar yang baru

    ReplyDelete
  60. nat bleeding patah,camane nk keluarkan balik??? brek pun dah x mantap mcm sblm neh....help me bos...

    ReplyDelete
  61. Salam..alza masuk brake disc belakang dari siri apa abg jeff?

    ReplyDelete
  62. bleed nut patah kena gunakan drill dan nut extractor untuk keluarkan. rear disc brake untuk perodua kebanyakannya menggunakan disc honda

    ReplyDelete
  63. honda jenis ape dan boleh x antara disc belakang guna ek3 atau mivec

    ReplyDelete
  64. Salam bro.. nak convert db blkng blm 1.6 nak amik model keta ape? Kos lbih kurang berapa?

    ReplyDelete
  65. Salam bro jef... nk tnya sy pnya disc brake blkang
    slalu jem.. tiap2 blan kna servis.. mcam mna nk bg elok? sy rsa body pump rsak.. body pump bleh
    repair x?@ kna tukar?

    ReplyDelete
  66. Bro.nk ty.sy pkai wira 1.6.sy de dpt knuckle n disc evo belakang.bole ngam tak masuk kt arm wira 1.6..sbb owg byk jual disc blkg siap ngn arm

    ReplyDelete
  67. Bro.nk ty.sy pkai wira 1.6.sy de dpt knuckle n disc evo belakang.bole ngam tak masuk kt arm wira 1.6..sbb owg byk jual disc blkg siap ngn arm

    ReplyDelete
  68. salam,,,
    bang kalau exora cps nak tukar kpd disc brek boleh tak?agak2 berapa anggaran kos dia

    ReplyDelete
  69. salam.. suzuki swift 2005 sesuai masuk disc brake aper ye? masaalah nk carik hub whell abs
    pcd 100

    ReplyDelete
  70. salam bro jeff,rear disc ape yg ngam nk masuk kt saga blm,cabel break nk kene tukar yg model pe puyer.

    ReplyDelete
  71. Salam Abg Jeff. Sy baru beli 1 set disc 1.6 belakang. Mmg dpt skali dgn lwr arm kan ? tp boleh ke pakai lwr arm asal je cuma salin disc je pd lwr arm asal. Mmg ngam trs ke ? Maklumla nak DIY sndiri hehe...

    ReplyDelete
  72. boleh gunakan lower arm asal, plug n play pada arm asal tanpa ada sebarang masalah

    ReplyDelete
  73. Abg jeff. Dust cover disc ada jual kat spare part x

    ReplyDelete
  74. brek disc 1.6 proton same ke dgn 1.8 proton jgk?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang