Nuffnang

Sunday, December 11, 2011

Rear Seat Removal

entri kali ini boleh dikatakan sangat mudah iaitu bagaimana cara membuka seat belakang kereta wira sedan, kalau satria, putra dan wira aero lain caranya tapi boleh jugak dijadikan panduan berdasarkan wira sedan ini. mungkin ada yang nak tukar seat sendiri atau nak tukar pelampung minyak dan sebagainya, maka perlulah membuka seat belakang ini


seat belakang wira telah ditukar dengan seat RECARO GSR dalam keadaan kedudukan pada tempatnya seperti gambar di atas. untuk makluman seat evo 123 pun boleh dimasuk secara plug & play pada wira sedan


pada bahagian bawah seat iaitu tempat duduk terdapat satu klip kiri dan kanan seperti ini. tarik klip pencangluk yang berwarna hitam untuk unlock tapak seat tersebut, buat kiri dan kanan. gambar atas ialah lock seat sebelah kiri


ini pula ialah lock seat sebelah kanan. selepas itu barulah boleh dikeluarkan seat dempat duduk dengan menarik ke hadapan secara mudah sahaja


untuk mengeluarkan tempat penyandar seat perlu dibuka 3 iaitu pada bahagian kiri dan kanan nat 10mm dan bahagian tengah ada 1 nat 12mm. gambar atas proses membuka nat sebelah kanan


buka nat 10mm sebelah kiri


buka satu nat 12mm pada bahagian tengah seat


3 biji nat dikeluarkan


tarik seat belt ke bahagian tepi, gambar atas bahagian tepi seat kiri


bahagian seat belt tepi kanan


tarik seat pada bahagian bawah seperti ini


angkat ke atas untuk mengeluarkan pencangkuk seat pada bahagian belakang dan barulah seat tersebut dapat dikeluarkan sepenuhnya


seat telah dikeluarkan


bahagian tempat duduk seat


seat dalam keadaan sepatutnya

sekian, terima kasih
jumpa lagi

4 comments:

  1. bro...klip cangkuk putih kiri kanan tu ade jual ke??? teman nye udah patah sebelah....

    ReplyDelete
  2. ya bang.. saya punya keta pn dh patah clip tu.. ada jual ke?

    ReplyDelete
  3. klip putih untuk lock seat tu ada jual kat kedai spare part

    ReplyDelete
  4. Cara nk bukak rear seat Toyota Vios ade tak bang?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang