Nuffnang

Friday, October 1, 2010

Timing Belt 4G92M Part 3

... dari part 2



ini lah cara nak tekan rod auto tensioner, kita macam rod absorber lah ni tapi kalau nak tekan dengan kana memang tak dapat


bila lubang dah sama masukkan pin atau allen key


allen key telah dimasukkan pada kedudukan yang betul, masa pasang nanti setelah timing belt ditegangkan barulah tarik allen key ini dan secara automatik timing belt dapat ditegangkan sepenuhnya


belt lama dan baru


semasa henadak memasang timing belt, pastikan marking campulley seperti gambar di atas


ini marking timing belt kat bahagian bawah


masukkan timing belt seperti gambar di atas


untuk memudahkan kerja anda, klip belt seperti di atas


telah siap di pasang, perhatikan garisan putih di bahagian kanan belt hendaklah selari dengan marking kat rocker arm


dah siap pasang start kereta anda, pastikan semuanya berjalan lancar

segala risiko tanggungan sendiri semasa melakukan diy ini, lebih baik sekiranya anda menyerahkan kepada pomen anda sekiranya anda ragu-ragu untuk melakukannya

terima kasih

12 comments:

  1. timing belt mivec beza tak dengan 4g92 dohc tanpa mivec dari segi gigi belt tu?
    berapa jumlah gigi belt untuk mivec dan 4g92 dohc biasa?

    ReplyDelete
  2. rasa sama je kot giginya, untuk mivec dan 4G93 dohc 156YU29

    ReplyDelete
  3. oooo.. pkai klip je barulah belt tu x lompat mse nk msuk kt bwh... good idea...
    hehehe...
    aritu tolong member memang seksa.. last2.. jd gak..
    kne ade care... =)

    ReplyDelete
  4. macam mene klu slip satu gigi.. apa efect kat enjin erk...

    ReplyDelete
  5. timing mark lari 1 gigi pun boleh menyebabkan kereta rasa berat

    ReplyDelete
  6. klip tu, idea yang baik, lebi2 klu wat kerja sorg

    ReplyDelete
  7. Abg,brape kos tukar timing belt bg 4g91 kalo wat kat pomen?ada pomen mintk atas 400 sb die kata enjin ni twin-cam..~sy takot tertipu jew...

    ReplyDelete
  8. agak mahal kalau lebih rm400. harga timing belt rm200 macam tu, bearing dua biji rm100, selebihnya upah pomen buat kerja

    ReplyDelete
  9. salam..abe jeff,mcmne cara kite tahu jangka hayat timing belt kite tu ok ke x ok?

    ReplyDelete
  10. Bro jeff, bole tak wat DIY projek tukar timing belt & waterpump utk kancil pulak, especially part nk bukak crankpulley dan ejas tensioner tu. dan satu lagi kalau nk tukar waterpump tanpa buka timing belt bole ka bro jeff? Seronok baca blog bro ni. Thanks in Advance..

    ReplyDelete
  11. enjin mivec saya nmpak ada minyak kluar ikut penutup timing belt tu.abg blh tlong x knp jdi cmtu,leaking ke sya pn x tau.pastu enjin bunyi ksar skit kblkngan ni.mntk tlong abg jeff.klu sy anta kt abg repair blh x?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang