Nuffnang

Saturday, September 17, 2011

Lower Link (Tulang Anjing)

lower link atau lebih dikenali sebagai 'tulang anjing' dalam kalangan pomen atau kita sendiri menyebutnya dengan nama yang sedemikian. tulang anjing ini apabila dah rosak akan menyebabkan keluar bunyian yang tidak menyenangkan pada bahagian belakang kereta dan kita akan dengar seolah-olah bunyi dari bahagian seat belakang tepi dekat pintu apabila kereta bergerak. salah satu cara mengesan kerosakan ini ialah apabila boot kereta dihenjut dan semasa turun atau naik tu, ada bunyi sekitar bawah kereta. sudah sampai masanya untuk menukar dengan yang baru


sepasang tulang anjing mitsubishi dengan harga sekitar rm45.00 sebelah


wira atau waja sama sahaja, boleh pakai keduanya


kedudukan tulang anjin bawah pada kereta




buka 2 nat 14mm yang bersambung dengan trailing arm dan satu nat 17mm kat body kereta


prose membuka nat


tulang anjing telah dikeluarkan


ini rupa lower link aka tulang anjing


yang baru dan lama


perhatikan kedudukan lubang pada bush, dah senget




inilah yang menyebabkan keluarnya bunyi tertentu, bush dah rosak menyebabkan rod tengah bergesel dengan tepi




perbandingan dengan yang baru, lihat kedudukan lubang antara keduanya yang jelas nampak perbezaan disebabkan kerosakan. kereta ni dah 7 tahun kot tak tukar benda ni


nat 17mm untuk ejas chamber belakang, sama ada - atau +


proses pemasangan tulang anjing baru


ketatkan nat 17mm


apabila dah siap sepenuhnya, lebih baik buat allignment semula kerana dikhuatiri akan 'lari' dan tidak sama seperti kedudukan asal

sekian, terima kasih
jumpa lagi

56 comments:

  1. pakai yang adjustable ok x tulang anjing ni??

    ReplyDelete
  2. apa tujuan pakai yang adjustable. yang standard pun dapat ejas jugak

    ReplyDelete
  3. nk bagi tayar senget terkangkang gaknyer,cam drift tu..hehe

    ReplyDelete
  4. salam jeff, biasa abg beli kt ane spare part kerete.. area k.terengganu

    ReplyDelete
  5. kedai sparepart di kuala terengganu, teong lean dekat shell, KS depan wisma guru. kedai tu area jalan pulau kambing

    ReplyDelete
  6. salam bro jeff
    smlm sya tukar benda ni kat rumah
    benda ni sebenarna ada banyak jenis kan.
    salah satu ialah lubang tulang anjing yg nak masuk nat 17mm ada yang boleh gerak / blh adjust sendiri dan ada yg tak leh adjust (biasa kita pakai) betul tak. nak tanya apa fungsi klu jenis mcm tu. ada apa2 effec ke?
    carlos

    ReplyDelete
  7. wsalam, biasa kalau barang ori proton atau aftermarket kat spare part lubang tu tak boleh gerak. yang ori mitsu boleh gerak, lebih baik pakai yang boleh gerak sebab benda tu akan turut gerak ikut pergerakan turun naik body kereta

    ReplyDelete
  8. mitsu pon de due jniskn?cam evo pnyer rupe sbjik cam tulang anjing..katenyr lg tahan,btol ke?kt area s.alam de jual rm45,rm55 sbjik tuk pndek n pnjang..btol ke harge tu?tkut brang recond je

    ReplyDelete
  9. tak pernah jumpa lagi tulang anjing evo yang baru. biasa beli yang 2nd je, harga sekitar rm150 satu set (4 batang)

    ReplyDelete
  10. ooo..oke2..de plak workshop offer tuka bush aje,xpayah tuka baru,ganti getah tu je..ok ke cmtu abg.jeff?tahan ke?

    ReplyDelete
  11. ada jugak pomwen yang tukar bush tu saje, biasanya masuk bush brand baik seperti R3 dan sebagainya

    ReplyDelete
  12. abg.jeff..bush r3 tu de jual lg ke?kt mne?abg.jeff tau mne nk crik bush yg baik dri yg stendet ni?

    ReplyDelete
  13. boleh cuba bush super pro, kalau kat KL selalu ada jual, try survey

    ReplyDelete
  14. bang jeff,baru je tuka set tulang anjing pnjang pndek brand mitsu..rm170 sume,kne upah pasang rm80,sebla(pnjang pndek rm40)oke ke harge?tp msih bbunyi lg la.agak2 bush mne plak kene tuka ek?depan blakang de bunyi..huhu

    ReplyDelete
  15. kadang-kadang bunyi kat bahagian absorber, rod atau strut pun boleh menyebabkan bunyi apabila bergesel dengan absorber, ini bagi sesetengah absorber lah, bukan semua

    ReplyDelete
  16. bushing pe lgi yg ade kt bhgian suspension belakang abg jeff?yg bole dtuka slain tulang anjings ni?

    ReplyDelete
  17. bushing lower arm belakang dan trailing arm

    ReplyDelete
  18. kerosakan tulang anjing adakah akan menyebabkab kereta sedikti oleng kiri kanan apabila memnadu dlm kelajuan 10-20 kmj? terasa berbuai sikit.

    ReplyDelete
  19. abg jeff..
    apa beza tulang anjing evo compare wira/satria?
    yg dalam gambar tu MMC punya kan? sama dengan evo punya ker?

    ReplyDelete
  20. tulang anjin wira/satria macam gambar atas tu, kalau evo besi solid bulat, lagi mantap. gambar atas tu MMC punya

    ReplyDelete
  21. salam abg jeff...untuk tulang anjing ni,kalau modified letak gam silikon di sekeliling bushing tu boleh ke???ataupun akan menjahanamkan benda ni atau parts yg laen???

    ReplyDelete
  22. rasanya kalau letak silikon pun takkan tahan bushing tu, pressure kat bushing tu kuat

    ReplyDelete
  23. tq abg jeff..jd dicadangkan tukar benda ni kepada yg baru atau pakai evo 3 punya???

    ReplyDelete
  24. assalam abg jeff bleh tak abg jeff kasi tau nama2 bushing yg ade pada kete waja terutama bahagian tayar depan tq

    ReplyDelete
  25. bahagian depan kereta yang berkaitan dengan suspension system ni ialah bushing, lower arm, drop link, absorber mounting, tie rod end, bush stereng rack, ball joint bush

    ReplyDelete
  26. kalau beli tulang anjing ni memamg jual 1 set panjang dengan pendek ke? ke jual asing asing?

    ReplyDelete
  27. boleh beli asing-asing, pilih je yang mana nak

    ReplyDelete
  28. klau keta bunyi mcm tikus ape puncanya...

    ReplyDelete
  29. bunyi pada kereta ni banyak punca, antaranya bush lower arm rosak, abosorber, spring absorber, bush sate

    ReplyDelete
  30. bro, kedudukan klu da psng kat keta mcm mna?, belakang tulang anjing yg kosong tu menghala ke dua2 ke?
    carlos

    ReplyDelete
  31. sy ada beli tulan anjing evo...getahnya sebelah bush tu mmg bleh gerak2 ke? tkut x bleh pkai plak

    ReplyDelete
  32. salam abg jeff. ank murid nk tumpang tanya. tulang anjing ni kena tukar kiri&kanan sekali ke atau boleh tukar sblh pun blh? kalau nk tukar bush sahaja apa tools yg diperlukn?

    ReplyDelete
  33. tulang anjing evo bush memang boleh gerak-gerak, tak ada masalah, boleh pakai. boleh tukar sebelah-sebelah dan tidak semestinya tuka dua2 sekaligus, bergantung kepada yang mana rosak. nak keluarkan bush kena gunakan mesin press

    ReplyDelete
  34. nak tnye... lau masa drive kat tmpt tak rata ada bunyi2 bahagian dpn n tk berapa smooth kat jln sbb apa ek??? sbb nak g kedai nak repair die tnye masalah pa kt kete sy.. sy mmg tk tau apa2 tentang kereta sbb baru2 je ada kete...

    ReplyDelete
  35. n nyatakan skali budget utk ganti alat yg rosak tu.. :) tqvm

    ReplyDelete
  36. salam bang

    kalau nak beli kat shah alam barng mmc kat mana?

    ReplyDelete
  37. baru saja tukar tulang anjing ngan lower belakang mmc punya,tapi masalahnya ialah tulang anjing itu berbunyi jugak,macam bergisel dengan sesuatu.sila bagi cadangan tq.

    ReplyDelete
  38. bunyina nyik nyin nyik,dah tukar tulang anjing panjang dan pendek serta lower arm belakang,sila bagi cadangan tq.

    ReplyDelete
  39. abang jeff kalau udah tukar mmc punya,rear lower arm,tulang anjing panjang pendek buyinya nyik nyik ,adakah kena add washer ke modifier ?sebab formen kata mmc it ori arm problem.tapi pendapat saya takan semua yang i beli itu problem,dia tunjuk kat saya kesemua tulang anjing berbunyi semacam bila dah siap pasang.aduhhh kesian saya,mintak tolong pendapat korang

    ReplyDelete
  40. abg jeff,tak tukar tak berbunyi nyik nyik,dah tukar berbunyi nyik nyik,apahal tu ?tulang anjing yang baru dah kong ke atau formen pasang tak tul?apa pendapat abg jeff ?

    ReplyDelete
  41. salam...bila dh lepas tuko lower link tuh kena wat allignment skali..sbb 1st tyme ak tuko benda tuh x wat allignment mmg dtg bunyi nyik nyik nyik balik...

    ReplyDelete
  42. Akum. Saya dh tukar tulang anjing kiri kanan 2 tahun lepas. Setahun lepas dia bunyi lagi,tukar plak sebelah. Ni baru semlm, yg sebelah plak bunyi. Takkan tiap2 tahun nk kena tukar dia jek. Takde ke brand yg tahan & bagus utk waja model 2004. Thanks..

    ReplyDelete
  43. bro..minta bantuan..sy beli kereta persona 2nd..time mule2 amek 2 xde bunyi yg ketara(bnyi cencorot).bile da jd cm2 g r bengkel tok tgk pe yg probs n pomen 2 ckp arm bunyi.so dengan niat yg murni sy tkar r keempat arm(panjang & pendek) tok ilangkan bnyi concorot 2 tp mslahnye skarang bnyi 2 still ad wlaupun da tkar..rse2nye knape ye??ad cadangan laen x????

    ReplyDelete
  44. absorber dan spring pun boleh menyebabkan bunyi tertentu berlaku

    ReplyDelete
  45. tulang anjing yang panjang tu ape pulak fungsi nyer?? boleh berbunyi jugak ke kalau da lama?

    ReplyDelete
  46. baru tukar tadi kat kedai tayar....mahal gila. sebatang tulang anjing ni rm90 sekali upah pasang. ni aku malas nk gi kedai tayar..lain yg nak buat, lain pula yg effect.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. Saya biasa beli kat teong lean dan kalau tak ada kat situ baru pergi kat KS. Harga dua kedai tu kira ok lah, boleh beli barang kat situ.

    ReplyDelete
  49. owh..i see..thanx abg jef..

    ReplyDelete
  50. Salam... Kena letak gris tak kt lubang tulang anjing tu nanti?

    ReplyDelete
  51. Salam bro jeff. Tadi sy baru tukar tulang anjing panjang n pendek, lower arm sepasang n btg besi yg mcm satay spsg (xkenal amende nih tp utk putra la). siap psg trus p kedai tyar, tukar tayar 4 biji + alignment n balancing. kuar je kedai tayar terus je bunyik nyot nyit nyot nyit kt belakang. boleh bg pandangan apakah permasalahan sy ini.. :)

    ReplyDelete
  52. tolong saya sesiapa leh selesai...
    kereta saya rendah sebelah driver..
    senang cerita napak senget..
    tolong saya...

    ReplyDelete
  53. A.kum..saudara Jeff_tacra..sya nak mnta tlng skit..mnta pndngan..sya bru he tukar tulang anjing kete waja sya bhgian blakang krna Ade bnyi yg x bpe senang..sya tukar sndri kat rumah..lgi satu,sya Ade ltak gris pda lubang at as skru pnjng x pe ke.dh siap sy Cuba test bwa KT hgway..knpa sya time corner jlan dlam kdaan mendap atau lngagr jlan turap trsa bhgian blkang blah kanan mcam nak membuang..adkah dsbbkan sya x buat alignment me..lgi satu tyr blakang sya Bunga De yg botak..so lau nak buat alignment perlu tukar tyr baru 4 ke...mnta pndangan Jeff..trima ksh..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang